Flash. Einde van een tijdperk.

Waarom zou het een einde zijn? De web browser ontwikkelt zich in een rap tempo en streeft een aantal technologieën voorbij. Het zijn de browser plugins die achterblijven.

Met name Flash, die heeft het zwaar, letterlijk, en kan maar moeilijk op dieet. Flash is traag en valt om de haverklap om. Het is zelfs zo’n lelijk technisch monster geworden dat de flitsende iPhone er niets van wil weten. Adobe heeft nu een oplossing, geen Flash.


8E06982A-B523-4060-A5BD-FAACEE7DAA69.jpgFlash is gemaakt voor Windows, daar werkt het nog redelijk. Zolang je een beetje recente PC hebt. Linux en OS X gebruikers kunnen je alles over de gebreken van Flash vertellen. Flash is langzaam, buggy en onveilig, gebruikers beginnen het nu en masse te omzeilen. ClickToFlash is een aanrader!Adobe weet van de problemen. Dat mag ook wel, het is een kleine drama die al jaren voortsleept. Er zijn pogingen gedaan om het te verbeteren maar het is er alleen maar slechter op geworden. Het feit dat Apple Flash niet op de iPhone toelaat spreekt boekdelen.
Adobe laat het niet op zich zitten en komt met een oplossing. Bouwen in Flash en exporteren naar een standalone applicatie. Maar waarom niet met JavaScript + SVG? Dit hebben ze al eerder geprobeerd met Live Motion, maar kon het niet opboksen tegen MacroMedia die met Flash iets moois in handen hadden. MarcoMedia werd overgenomen door Adobe en Live Motion werd ‘losgelaten’. Wat ik destijds heel jammer vond. Het werkte best goed.Na de MacroMedia overname heeft Adobe Flash behoorlijk verwaarloosd. Nieuwe features zijn goed voor de verkoop cyclus dus daar werd wel aan gewerkt maar het opruimen staat niet hoog op het lijstje, dat kost alleen maar tijd. Nu is Flash een soort IE6 geworden. Helemaal in een hoekje geprogrammeerd zonder een uitweg. IE6 mogen we zelfs niet meer gebruiken! Moet Adobe ook overnieuw beginnen?
Microsoft zag hun kans schoon om Silverlight naar voren te schuiven. Met beperkte succes. Parallel daaraan werden er uitzonderlijke stappen gemaakt met JavaScript. Het is een zeer snelle platform geworden. Snel genoeg om swf bestanden om te zetten naar JavaScript + SVG. Als Microsoft ook SVG implementeert lijkt het tij tegen Adobe gekeerd. De JavaScript + SVG optie is voor Adobe is heel lastig omdat het deels de afhankelijkheid van Flash weg neemt. Aan de andere kant hebben ze bijna een monopolie positie van software voor het produceren en tonen van ‘media rich content. Hoe ze het willen wenden of keren ze zullen moeten ingrijpen, Flash kan het zo niet volhouden.Een vervanging van Flash is overigens al mogelijk. Gordon was blijkbaar Adobe al lang voor. Zucht.Update: Google doet er een schepje bovenop door HTML5 video uitegebreid te testen voor YouTube om zo ooit verder te kunnen zonder Flash.
Update 2: John Gruber legt uit waarom Flash (video / H.264) alleen op windows goed werkt. Het feit dat de Flash player niet in 64 bit verkrijgbaar is zorgt ook voor problemen. We kunnen de schuld niet helemaal bij Adobe neer leggen. Gesloten platformen zorgen nu eenmaal voor dergelijke perikelen.

No comments:

Post a Comment