Innovatie voor de buitenkant

De afgelopen 5 jaar is er veel gebeurd op het gebied van front-end. Rond die tijd waren de ontwikkelingen voor het maken van een stabiele, duurzame en toegankelijke website al uitgespeeld. De opkomst van de web als een platform zorgde voor een periode van nieuwe innovaties voor webapplicaties. Daar zit nu de vernieuwing. Ook mogen we de komende jaren innovaties uit de ‘mobile devices’ hoek verwachten.

Innovaties en web applicaties vinden steeds meer hun plek in realiteit.


innovation-bot.gifEen van de grote drijfveren achter het volwassen worden van webapplicaties is de innovatie in de web browser. Zowel met mobiele als de desktop varianten. De honger naar kennis, resources en vaardigheden op dit vlak zorgt ook voor deze groei in innovatie. Front-end development is dan ook een echte vak geworden. Ziedaar de vakvereniging Fronteers die onlangs een zeer succesvol congres achter de rug heeft waar gerenommeerde sprekers van zich hebben laten horen. Nederland loopt met een handjevol andere landen voorop.



Aan de front-end trifecta HTML, CSS en JavaScript wordt hard gewerkt. Plug-in technologie zoals Flash, Silverlight en JavaFX laat ik als content platformen buiten beschouwing. Hoewel er voor veel gebruikers meer bandbreedte beschikbaar is wordt er nog steeds aan de efficiëntie en snelheid gesleuteld. De mobiele web heeft deze verbeteringen hard nodig en de desktop markt profiteert hier weer van.



HTML5 is ontstaan uit de realisatie dat de huidige ontwikkelingen niet hard genoeg gingen en dat XHTML 2 wellicht nooit zou worden geïmplementeerd. XHTML2.0 is dan ook, eind vorig jaar, heel stilletjes aan een boom vastgebonden en achter gelaten. HTML5 leeft nu helemaal op.



CSS3 was nog lang voordat CSS2.1 af was van start gegaan met structurele verbeteringen aan de prestatie laag van de web. Denk hierbij o.a. aan lay-out toevoegingen en visuele effecten. Al deze verbeteringen werken een eenvoudigere en effectievere opmaak (HTML) in de hand.



JavaScript engines worden alsmaar sneller, veel sneller. Google maak veel gebruik van JavaScript om hun magie te doen en hebben een hele snelle JavaScript engine gebouwd om er voor te zorgen dat hun web platform nog beter uit de verf komt. Zowel op de desktop als op een smartphone.



Web ontwikkeling is voor bedrijfsapplicaties niet meer weg te denken. Wat vroeger met de desktop applicatie moest moet tegenwoordig ook in een web app kunnen. Daarbovenop verwachten gebruikers veel van de User Interface (UI). De lat ligt tegenwoordig veel hoger. Hierdoor is het maken van applicaties voor velen een stuk leuker geworden, en in ieder geval mooier en beter. Dat is de soort innovatie waar ik van hou.

No comments:

Post a Comment