Wat men ziet op de radar, oftewel, de kracht van Sonar

Hoe kun je als software ontwikkelaar grip houden op het proces van software ontwikkeling? Het blijft een vak maar met een tool als Sonar wordt het wel een stuk makkelijker.

Met Sonar is het mogelijk om projecten aan te haken op een kwaliteitsdashboard. De meest uiteenlopende zaken worden gemeten:
  • conformatie aan Checkstyle / Findbugs

  • test coverage

  • duplicatie

  • complexiteit

  • “hotspots”Alles wat hierboven genoemd is, bestaat natuurlijk allang. Wat Sonar echter toevoegt is dat het de historie bijhoudt over meerdere projecten. Kortom, het staat toe de status te vergelijken met die van een maand geleden. Of met een ander project. Hierdoor is het voor Sonar mogelijk om de volgende zaken te presenteren:... Motion Chart; een tijdsverloop van het project in vergelijking met andere projecten op diverse kwaliteitsassen, of zelfs een drilldown op package niveau om de evolutie daarvan te bekijken... Timeline; een tijdlijn met diverse numerieke kwaliteiten (bv, lines of code, of test coverage) waarbij het waardebereik relatief aan de andere kwaliteit wordt getoondIn combinatie met een tool als Fisheye is het mogelijk om in de broncode trends te ontwaren en effectief in te springen op negatieve ontwikkelingen.Al met al is Sonar in deze korte tijd verworden tot een van mijn meest favoriete applicaties. Zonder direct de code in te hoeven duiken wordt op hoog niveau een gevoel verworven voor de kwaliteitstoestand van het projectenportfolio. Het geeft materiaal om over praten (een trendlijn is universeel) en op te akteren.Sonar zorgt er zonder meer voor dat kwaliteit stevig op de radar blijft.

No comments:

Post a Comment