Web Apps

Wired heeft een tijdje terug de Web (via de browser) dood verklaard. Wat nu?
Vanuit de oogpunt van een media bedrijf / uitgever kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Ze hopen dat de tablet computers en bijbehorende ‘App Stores’ hen van de ondergang zal redden. Maar maken nog steeds dezelfde fouten. Tegelijkertijd is Web technologie (Web stack) belangrijker dan ooit. Nokia, die een pak slaag krijgt in de markt gaat met Qt HTML5 en verwante technologieën ondersteunen. Want het zijn de grote namen die groots inzetten op web applicaties. Mozilla met Open Web App Store en Google met Chrome Web Store, ook Microsoft doet met MarketPlace van zich spreken. Dit alles in navolging van Apple’s App store.
De web, zo blijkt, is nog springlevend. En toch heeft de ooit heer en meester van web technologie het zwaar te verduren.


2010-10-27-wired-on-ipad.pngAdobe had met Flash het ogenschijnlijk neusje van de zalm van web tech. Maar de tijden veranderen en Flash wordt geweerd op iOS, plugins zijn uit den boze. En dus passen de content leveranciers zich aan. Flash voor video verliest in rap tempo heel veel terrein aan HTML5.
Innovatie vindt tegenwoordig plaats op het mobiele vlak en stabiliteit en energie zuinige technologie is een vereiste. En nu Microsoft met IE9 komt is het open web nu echt crossbrowser en crossplatform. “Three strikes and you’re out”, zullen we maar zeggen.
Zelfs Adobe ziet in dat ze naar Flash alternatieven moeten zoeken.

Wonderbaarlijk hoopt RIM hun voorsprong vast te kunnen houden met Flash door een SDK te realiseren dat werkt met Adobe’s Air. Wat trouwens, naast Flash en Flex, ook veel HTML5 in zich heeft. Dit zou wel eens een goede manier kunnen zijn om van een bestaande developer base gebruik te maken die verstand heeft van zowel het Web als Rich Application Interfaces (RAI).

Naast Flash rolt Apple ook Java het bejaardentehuis in. Als server technologie is het vanzelf sprekend als web technologie wil het maar niet lukken. En JavaFX? Daar geloven de Javanen, onderdanen van Oracle, zelfs niet meer in. Java heeft wel nog mee dat men denkt dat het gerelateerd is aan JavaScript die een ware renaissance ondergaat. ;)

Dus als Apple, Google, Mozilla, Nokia, RIM en Microsoft niet om HTML5 heen kunnen of willen dan zegt dat al heel veel. Web Apps zijn een realiteit en zullen de komende jaren vaker en prominenter in beeld komen. Hopelijk kunnen de Media boeren hier hun voordeel uit halen.

No comments:

Post a Comment