Commercieel gebruik van Open Source bibliotheken, deel drie

Als auteur van een software bibliotheek mag je kiezen onder welke licentie je werk beschikbaar stelt aan anderen. Dat kan een Open Source licentie zijn, een commerciële maar ook verscheidene tegelijkertijd. Waarom zou je dat willen? Treed binnen in de wereld van het meervoudig licentiëren.


In zijn algemeenheid zijn er twee redenen om een software bibliotheek te voorzien van een meervoudige licentie. De eerste is licentie compatibiliteit. Dat wil zeggen, bepaalde voorwaarden in de licenties maken het onmogelijk om twee bibliotheken te combineren tot een nieuw product en het resultaat te publiceren. Een voorbeeld is een combinatie van GPL en de Mozilla Public License (MPL). De MPL stelt dat de licentie van een afgeleid werk geen extra beperkingen mag hebben. De GPL legt wel extra beperkingen op en dus kunnen de twee niet gecombineerd worden in één product.


Wanneer de auteur wil dat zijn bibliotheek zo breed mogelijk gebruikt kan worden én de beschikbaarheid van de broncode zoveel mogelijk wil garanderen zal hij de gebruikers de keuze geven uit een aantal sterke Open Source licenties. Bijvoorbeeld de Firefox browser is beschikbaar onder de MPL, GPL en LGPL licenties. Wil de auteur slechts dat zijn bibliotheek zo breed mogelijk gebruikt kan worden dan is het eenvoudiger om voor een licentie vorm te kiezen die ook commercieel gebruik toestaat, zoals de Apache 2.0 licentie of de MIT licentie. Licenties zoals deze zijn vaak compatibel met sterke Open Source licenties omdat ze weinig voorwaarden stellen.


Een tweede reden om meervoudig te licentiëren is een commerciële. Hierbij wordt de bibliotheek aangeboden onder een sterke Open Source licentie (zoals de Affero GPL of GPL) en onder een commerciële licentie. Iedereen is hierbij vrij om de bibliotheek uit te proberen maar zodra er commercieel gebruik van gemaakt gaat worden moet een commerciële licentie worden aangeschaft. De iText bibliotheek voor het genereren van PDF files hanteert deze vorm bijvoorbeeld.


Uit het bovenstaande blijkt dat Open Source licenties in verschillende mate beschikbaarheid van bron code afdwingen en dat sterke Open Source licenties gebruikt kunnen worden om geïnteresseerde private partijen een commerciële licentie te laten kopen. Wellicht is het interessant om een overzicht te maken van een aantal bekende licenties en daarbij aan te geven hoe en in welke mate ze sterk zijn. Interessant materiaal voor een volgende posting!

No comments:

Post a Comment