Augustus, het regent

Het regent HTML5 en mobile apparaten. Vooral SVG en Canvas krijgen veel aandacht.
Oracle klaagt Google aan over Java in Android. Yahoo maakt de transitie naar Bing zoek machines. USA Today reorganiseert om beter om te gaan met digitale media kanalen. Haar kranten houden het hoofd niet meer boven water.  XS4ALL neemt IPv6 in gebruik. Internet Explorer 6 sterft verder af en is bij Facebook officieel persona non grata.


Oracle.jpgAndroid groeit als kool, dat zat er in uiteraard. Zelfs Microsoft geeft het Mono-project haar zegen, wellicht hopen ze dat zij de komende tijd niet al teveel terrein verliezen op het mobiele markt dat een ongekende groei doormaakt. Kennelijk ziet Oracle dat ook en hakt op Google in met een rechtszaak over het gebruik van Java. Java soort van open maar zeker niet octrooi vrij.



De ontwikkeling van eReaders, de komst van de iPad en Microsoft’s IE9 die web standaarden echt omarmt met o.a. SVG, Canvas en WOFF maakt het heel moeilijk voor de traditionele media uitgevers. Time Inc. geeft abonnees van het tabloid tijdschrift People de optie om ook een ‘gratis’ versie op de iPad te downloaden. USA Today gaat zelfs een stapje verder en reorganiseert het hele bedrijf om beter in staat te zijn over meerdere kanalen te publiceren, met name voor de iPad en eReaders. Het gedrukte woord is niet meer wat het was, althans, inkomsten uit advertentie ruimte is niet meer wat het was.



De afbouw transitie van een ander gigant Yahoo neemt een grote stap met de zichtbare implementatie van Bing, de zoekmachine van Microsoft. Wellicht niet genoeg om Yahoo van een langzame dood te behoeden maar Microsoft profiteert van een vergrote zichtbaarheid van hun zoek product en dus meer aandeel van de groeiende advertentie markt.



Duidelijk is dat de web als platform steeds belangrijker wordt en dat er zelfs wordt gezaagd aan de poten van het waanidee dat ‘native’ apps altijd de best optie zou zijn voor applicaties op mobiele platformen zoals iOS en Android.



Voor software bedrijven is er dus werk aan de winkel. Al deze verschuivingen, van netwerk tot aan de consument, tekent een duidelijke kentering in de wereld van web applicaties. Wie web applicaties wil bouwen voor nu en de toekomst moet kennis in de web stack verder uitdiepen.

No comments:

Post a Comment